Razina homocisteina i rizik od fraktura kostiju, postoji li veza?

Datum objave: 02. 06. 2004.

Visoka razina homocisteina, aminokiseline prisutne u krvi, čini se može biti čimbenik rizika za frakturu kuka kod starijih ljudi.
Povišena razina homocisteina već je prepoznata kao rizičan čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti jednako kao i poremećaja u pamćenju.

U novoj studiji objavljena je veza između razine homocisteina koji cirulira krvlju i rizika od fraktura kod 2406 subjekata koji su imali 55 godina i više. Rezultati su pokazali da i nakon što su u obzir uzete godine, spol, BMI i ostali čimbenici rizika fraktura kostiju, povišena razina homocisteina djeluje kao neovisan čimbenik na povećanje rizika od fraktura.

Ako se ova rezultati ovih istraživanja potvrde i drugim studijama, metode prevencije neće se posebno trebati proučavati. Naime već je poprilično dobro dokumentirano da folna kiselina, vitamin B6 i B12 mogu smanjiti razinu homocisteina u krvi.

Izvor: N Engl J Med 2004; 350:2033-2041, May 13, 2004

Pošalji prijatelju na email

Komentari