Vitaminoteka

Datum objave: 02. 02. 2016.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu British Journal of Nutrition, nizozemski znanstvenici su primijetili da su niske razine folata tijekom trudnoće povezane s manjim volumenom mozga i lošijim jezičnim te vizualno-spacijalnim sposobnostima (poput snalaženja u prostoru) djece u dobi 6-8 godina.

Istraživanje je bilo provedeno na uzorku od 256 djece čije su majke tijekom drugog stanja bile praćene u sklopu jednog opsežnog nizozemskog epidemiološkog istraživanja. Raznim testovima djeci je procijenjen emocionalni i psihološki razvoj te im je ispitana inteligencija, a snimanjima magnetskom rezonancijom određen im je volumen mozga.

Rezultati su pokazali da su djeca majki koje su imale loš status folata tijekom trudnoće, imala manji volumen mozga od djece čijim majkama status folata nije bio ugrožen. S druge strane, nije primijećena povezanost razina vitamina B12, homocisteina i volumena mozga te problematičnog ponašanja. No, utvrđena je veza između visoke razine homocisteina (što je najčešće posljedica nedostatka folata ili vitamina B12) i niže inteligencije djece.

Autori su stoga zaključili kako istraživanje govori u korist preporuka o uporabi dodataka folne kiseline tijekom drugog stanja. Osim što je poznato da može izazvati i veće defekte, nedostatak ovog važnog vitamina B skupine očito može dovesti i do suptilnijih promjena tijekom razvoja mozga.

Pošalji prijatelju na email

Komentari