Vitaminoteka

Datum objave: 01. 09. 2016.

Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva često navode kako im konzumacija određene hrane potiče simptome, koji najčešće uključuju bol u abdomenu, proljev i zatvor.

S obzirom da se smatra da ovim neugodnostima doprinose fermentabilni oligo-, di- i mono-saharidi te polioli – zajedno objedinjeni pod kraticom FODMAP, u novoj studiji je ispitano kako pacijenti podnose posebno pripremljeni raženi kruh bez spomenutih tvari.

U istraživanju je sudjelovalo 87 ispitanika koji su tijekom četiri tjedna jeli uobičajeni raženi kruh, a isto toliko i raženi kruh posebno fermentiran kako bi imao niski udio FODMAP-a.

Usporedbom kvalitete života te pojave i jačine simptoma sindroma iritabilnog crijeva tijekom konzumacije običnog i posebno pripremljenog raženog kruha, primijećeno je da je niski unos FODMAP-a kruhom doprinio poboljšanju tegoba. Doduše, simptomi nisu u potpunosti nestali – smatra se da bi za adekvatnu kontrolu trebalo paziti na unos FODMAP-a i iz drugih izvora, poput drugih žitarica te određenog voća i povrća. No, čini se da je raženi kruh s niski udjelom FODMAP-a odličan izbor za osobe s ovim sindromom jer predstavlja i odličan izvor prehrambenih vlakana, koje većina pacijenata ne unosi dovoljno.

Inače, valja naglasiti kako prehrana s niskim udjelom FODMAP-a nije preporučljiva za zdrave osobe jer znatno ograničava raznovrsnost prehrane. Stoga je prije prelaska na prehranu s niskim udjelom FODMAP-a uputno savjetovati se s liječnikom.

Izvor: Alimentary Pharmacology & Therapeutics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kruh, Probavne smetnje,

Komentari