Maja Biličić

Datum objave: 28. 01. 2019.

Nedavni pregled ranije provedenih istraživanja pokazao je da je neravnoteža crijevne mikrobiote zajednička značajka svih zdravstvenih nedaća koje se javljaju sa starenjem.

Znanstvenici su proučili istraživanja koja su se bavila Alzheimerovom bolešću, osteoporozom, sarkopenijom, aterosklerotskom kardiovaskularnom bolešću i moždanim udarom. Pregledom radova pronađen je poveći broj dokaza koji upućuju na zajednički čimbenik – neravnotežu crijevne mikrobiote.

Istraživanja osteoporoze na miševima pokazala su da crijevna mikrobiota može povećati koncentraciju faktora rasta 1 (IGF-1) u serumu, koji potiče formiranje i pregradnju kosti. Točnije, probiotičke bakterije poput onih iz roda Lactobacillus, osim do promjena u crijevnoj mikrobioti, dovode i do povećanja koštane mase, a poneki probiotici mogu dovesti i do poboljšanja apsorpcije kalcija.

Što se tiče sarkopenije, neka su istraživanja utvrdila vezu između probiotika i smanjenog gubitka mišićne mase kod miševa s leukemijom. U slučaju srčanih bolesti, pokazalo se da crijevna mikrobiota može igrati i pozitivnu i negativnu ulogu. Naime, neravnoteža mikrobiote može dovesti do stvaranja plaka u arterijama, dok neke bakterijske vrste mogu dovesti do boljeg metabolizma masti te do smanjenja razine kolesterola u krvi.

Znanstvenici savjetuju bavljenje adekvatnim tjelesnim aktivnostima u kombinaciji sa pravilnom prehranom kako bi se održao poželjan sastav i ravnoteža mikrobiote te na taj način sačuvalo zdravlje.

Izvor: World Journal of Gastroenterology
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crijevna mikrobiota, probiotici, starenje,

Komentari