Tjestenina je pogodna i raznovrsna nemasna hrana. Birajte iz velike ponude različitih oblika koji su danas dostupni i obogatite je aromatičnim umakom od rajčica. Poslužite sa salatom.
2 žlice maslinovog ulja
1 veliki luk, nasjeckan
4 režnja češnjaka, nasjeckana
250 g patlidžana narezanog na 1 cm velike kockice
1 žlica sojinog umaka sa smanjenim udjelom soli
400 g rajčice iz limenke
250 g rajčica šljivarica, oguljenih i bez sjemenki, nasjeckanih
2 žlice sjeckane svježe majčine dušice ili origana
300 g tjestenine, primjerice riccioli, fusilli ili conchiglie (školjkice)
Svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Pregršt sjeckanog lišća svježeg peršina za ukrašavanje
1. Zagrijte ulje u dubokoj tavi debelog dna pa dodajte luk i češnjak. Pržite 5-8 minuta dok luk ne omekša. Dodajte patlidžan i pržite 5 minuta ili dok blago ne omekša. Postane li smjesa presuha, dodajte 1-2 žlice vode.
2. Dodajte sojin umak i miješajući kuhajte 1-2 minute. Dodajte rajčice iz limenke, veće komade žlicom usitnite. Poklopite i kuhajte oko 20 minuta ili dok patlidžan ne omekša. Dodajte svježe rajčice i majčinu dušicu pa kuhajte još 2 minute da se sve zagrije.
3. Dok se umak kuha, pripremite tjesteninu prema uputama proizvođača. Začinite umak i poslužite s tjesteninom. Pospite peršinom prije posluživanja.
Zvijezda recepta
Rajčice su osnova mediteranske kuhinje koja je općeprihvaćena jer je korisna za srce.
Svaka porcija sadrži:
Savjet za pripremanje
Izbjegnite guljenje patlidžana jer kora pomaže u očuvanja oblika nasjeckanih kockica i pridonosi vizualnom dojmu jela.
Vrijeme pripremanja: 45 minuta
Količina: 4 porcije
Ostale izabrane recepte iz knjige Kuharica za zdravo srce možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharica za zdravo srce" target=_self> [u]kliknete ovdje[/u] [/url]
Izdavač: [url="#"] [/url]