Datum objave: 01. 01. 2005.

Tjestenina je pogodna i raznovrsna nemasna hrana. Birajte iz velike ponude različitih oblika koji su danas dostupni i obogatite je aromatičnim umakom od rajčica. Poslužite sa salatom.

2 žlice maslinovog ulja

1 veliki luk, nasjeckan

4 režnja češnjaka, nasjeckana

250 g patlidžana narezanog na 1 cm velike kockice

1 žlica sojinog umaka sa smanjenim udjelom soli

400 g rajčice iz limenke

250 g rajčica šljivarica, oguljenih i bez sjemenki, nasjeckanih

2 žlice sjeckane svježe majčine dušice ili origana

300 g tjestenine, primjerice riccioli, fusilli ili conchiglie (školjkice)

Svježe mljeveni crni papar, po ukusu

Pregršt sjeckanog lišća svježeg peršina za ukrašavanje

1. Zagrijte ulje u dubokoj tavi debelog dna pa dodajte luk i češnjak. Pržite 5-8 minuta dok luk ne omekša. Dodajte patlidžan i pržite 5 minuta ili dok blago ne omekša. Postane li smjesa presuha, dodajte 1-2 žlice vode.

2. Dodajte sojin umak i miješajući kuhajte 1-2 minute. Dodajte rajčice iz limenke, veće komade žlicom usitnite. Poklopite i kuhajte oko 20 minuta ili dok patlidžan ne omekša. Dodajte svježe rajčice i majčinu dušicu pa kuhajte još 2 minute da se sve zagrije.

3. Dok se umak kuha, pripremite tjesteninu prema uputama proizvođača. Začinite umak i poslužite s tjesteninom. Pospite peršinom prije posluživanja.
Zvijezda recepta

Rajčice su osnova mediteranske kuhinje koja je općeprihvaćena jer je korisna za srce.
Svaka porcija sadrži:

  • kalorije 380

  • bjelančevine 12 g

  • ugljikohidrati 67 g

  • vlakna 2 g

  • ukupne masnoće 10 g

  • zasićene masti 1 g

  • polinezasićene masti 2 g

  • mononezasićene masti 6 g

  • kolesterol 0 mg

  • natrij 287 mg
  • Savjet za pripremanje

    Izbjegnite guljenje patlidžana jer kora pomaže u očuvanja oblika nasjeckanih kockica i pridonosi vizualnom dojmu jela.

    Vrijeme pripremanja: 45 minuta

    Količina: 4 porcije
    Ostale izabrane recepte iz knjige Kuharica za zdravo srce možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharica za zdravo srce" target=_self> [u]kliknete ovdje[/u] [/url]
    Izdavač: [url="#"] [/url]

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari