Josip Rešetar

Datum objave: 13. 09. 2018.

Ukoliko imate zadnji obrok prije 21 sat ili ne konzumirate hranu 2 sata prije odlaska na spavanje imat ćete smanjen rizik od karcinoma dojke i prostate, istaknuli su znanstvenici s Instituta za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal).

Karcinom dojke i prostate dvije su najzastupljenije vrste karcinoma u svijetu za koje su u prethodnim istraživanjima pronađene poveznice s radom u noćnoj smjeni, poremećaju cirkadijanog ritma te promjenama biološkog ritma. To je potaknulo znanstvenike da ispitaju kako vrijeme zadnjeg obroka u danu utječe na rizik za pojavu spomenutih karcinoma.

Studija je uključila 621 muškarca s karcinomom prostate, 1205 ispitanica s karcinomom dojke te približno 2000 ispitanika koji su poslužili kao kontrola. Od ispitanika su uzimani podaci o vremenu konzumiranja obroka, navikama spavanja, vrstama konzumiranih namirnica i primjeni smjernica za prevenciju karcinoma.

Ispitanici koji su imali zadnji obrok prije 21 sat ili su konzumirali obrok najmanje 2 sata prije odlaska na spavanje imali su za 20% niži rizik od obje vrste karcinoma u odnosu na ispitanike kod kojih je zadnji obrok bio iza 22 sata.

Znanstvenici stoga pozivaju na uvrštavanje preporuke za konzumaciju zadnjeg obroka u danu na listu smjernica za prevenciju karcinoma dojke i prostate.

Izvor: International Journal of Cancer
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari