Vitaminoteka

Datum objave: 25. 07. 2016.

U posljednje vrijeme djeca doživljavaju sve raniji nastup puberteta, a u znanstvenoj zajednici se često tome pokušava dokučiti uzrok.

No, u novom istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics, stručnjaci se nisu toliko bavili složenim pitanjem uzroka, već učinaka ranijeg ulaska u pubertet.

U istraživanju je sudjelovalo 8 327 djece iz Hong Konga koja su bila rođena 1997. godine. Ispitanici su bili praćeni tijekom djetinjstva i adolescencije, a ulazak u pubertet im je određen tzv. Tannerovom skalom prema kojoj nastup puberteta označava prijelaz iz I. u II. stupanj skale. Ovo je kod djevojčica značilo početak rasta grudiju, a kod dječaka početak povećanja testisa i promjena na skrotumu.

Rezultati su pokazali da je raniji ulazak u pubertet kod djevojčica, ali ne i kod dječaka, značio veći rizik od razvoja depresije u dobi od 12-15 godina.

Saznanje ovog istraživanja poklapa se i s rezultatima nekih drugih ispitivanja, a još nije poznato nalazi li se uzrok u biološkim ili društvenim čimbenicima. Nadalje, trebalo bi bolje istražiti i razloge ranijeg ulaska u pubertet – smatra se da utjecaj mogu imati prekomjerna tjelesna masa i stres u obitelji, ali i neki zagađivači iz okoliša.

Pošalji prijatelju na email

Komentari