Datum objave: 19. 11. 2014.

Visok unos bisfenola A (BPA), onečišćivača hrane koji najčešće potječe iz plastične ambalaže, smatra se rizičnim čimbenikom razvoja alergija i intolerancija na hranu. Stoga je u novom istraživanju na štakorima ispitan njegov utjecaj na imunološki sustav u razvoju.

U istraživanju je primijećeno da su ženke štakora koje su tijekom fetalnog razdoblja i dojenja bile izložene BPA preko majki, u odrasloj dobi pokazale snažnu imunološku reakciju na ovalbumin, protein jaja. Kontrolnoj skupini koja nije bila izložena BPA, ovalbumin nije uzrokovao ozbiljnu reakciju.

Nadalje, ponavljano davanje ovalbumina eksperimentalnoj skupini štakorica uzrokovalo je povećanje upale debelog crijeva, što ukazuje na razvoj intolerancije, a što nije bilo primijećeno kod kontrolne skupine.

Budući da su majke eksperimentalnih štakorica bile tretirane niskom dozom BPA (5 μg/kg tjelesne mase), nižom od one koju nadležne institucije smatraju sigurnom, autori napominju da bi se preporuke o najnižoj sigurnoj dozi izloženosti BPA trebale izmijeniti, pogotovo kada se radi o izloženosti trudnica i dojilja.

Izvor: The FASEB Journal

Pošalji prijatelju na email

Komentari