Vitaminoteka

Datum objave: 16. 11. 2010.

Istraživači sa Sveučilišta u Torontu tvrde da čak i male količine, poput 30 mg, likopena mogu značajno smanjiti rizik od osteoporoze.

Žene u postmenopauzi, u dobi od 50-60 godina, mjesec dana su iz prehrane izbacile sve namirnice koje sadrže likopen. Potom su tri naredna mjeseca, podijeljene u 4 skupine, dva puta dnevno konzumirale ili 15 mg likopena u obliku dodatka prehrani, ili čašu soka od rajčice koji sadrži 15 mg likopena, ili japansku juhu od rajčica koja sadrži 30 mg likopena ili placebo.

Na kraju mjeseca bez likopena u prehrani, istraživači su mjerili markere za pregradnju kostiju kako bi utvrdili metabolizam kostiju, potom su mjerili antioksidativni kapacitet kako bi utvrdili antioksidanse u krvi te parametre oksidativnog stresa kako bi utvrdili stanična oštećenja.

Uočeno je da su kod svake sudionice studije, razine likopena i antioksidansa u krvi značajno se se smanjile dok je oksidativni stres dramatično porastao. Također je utvrđena i povećana resorpcija kostiju. Drugim riječima, u roku od mjeseca dana sudionice studije bile su izložene većem riziku od osteoporoze.

Rezultati za drugu fazu studije, u kojoj su sudionice različitim putem unosile likopen, bili su u potpunosti suprotni. Utvrđen je viši antioksidativni kapacitet, smanjen oksidativni stes i smanjena resorpcija kosti. Pri tome, nije uočena razlika u djelovanju različitih izvora likopena.

Kako bi polučio kliničko djelovanje, istraživači predlažu dnevni unos između 30 – 70 mg likopena dnevno.

Izvor: Calcium Research Laboratory

Pošalji prijatelju na email

Komentari