Rajčice, mrkve i zeleno lisnato povrće mogu smanjiti rizik od astme

Datum objave: 20. 03. 2006.

Prema studiji objavljnoj u časopisu Thorax , konzumacija rajčica, mrkava i zelenog lisnatog povrća može pomoći u smanjenju rizika od astme kod žena..
Ranije studije pokazale su da žene češće imaju napadaje astme od muškaraca, a kao uzrok se navode hormonalne promjene, posebice tijekom menstruacije.
Istraživači s National Institute of Public Health u Meksiku nastojali su utvrditi mogu li prehrambene navike biti pretskazatelj učestalosti astme kod odraslih.
U studiji je sudjelovalo 68 535 žena od kojih je njih 3,1% (2145) imalo astmu. Sudionice su ispunjavale upitnik o prehrambenim navikama koji je uključio pitanja vezana uz konzumaciju 238 različitih namirnica.
Nakon što su u obzir uzete godine, indeks tjelesne mase, pušenje, ukupni kalorijski unos, tjelesna aktivnost, uzimanje dodataka prehrane i status menopauze, rezultati su pokazali da su žene koje su konzumirale najviše rajčica, mrkava i zelenog lisnatog povrća imale najmanju učestalost astme.

Thorax 2006;61:209-215

Pošalji prijatelju na email

Komentari