Vitaminoteka

Datum objave: 14. 09. 2015.

Grupa znanstvenika iz Novog Zelanda odlučila je provjeriti ima li istine u vjerovanju da rajčica u prehrani osoba oboljelih od gihta može uzrokovati pogoršanje bolesti.

Giht je oblik artritisa uzrokovan odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima, a poznato je kako prehrana može izazvati bolne napadaje gihta i to prvenstveno riba i plodovi mora, alkohol i crveno meso. Rezultati nove studije na popis uzročnika gihta u prehrani smještaju rajčicu na 4. mjesto odmah iza crvenog mesa.

U istraživanju su znanstvenici analizirali više od 2000 klinički potvrđenih slučajeva gihta. U 71 posto slučajeva, ispitanici su naveli kako im jedna ili više namirnica izaziva napadaj gihta, a rajčicu kao uzročnika navelo je 20 posto ispitanika. Daljnja analiza pokazala je kako je konzumacija rajčica povezana s višom razinom mokraćne kiseline u krvi.

Znanstvenici su zaključili kako izbjegavanje rajčica u prehrani može biti korisno osobama koje su primjetile da im rajčica izaziva pogoršanje tegoba.

Međutim, ljubitelji rajčica mogu odahnuti jer uz adekvatno liječenje dugoročna eliminacija rajčice iz prehrane nije nužna.

Izvor: BMC Musculoskeletal Disorders

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: giht, Rajčica,

Komentari