Datum objave: 09. 09. 2014.

Karcinom prostate je druga najčešća vrsta karcinoma koja pogađa muškarce diljem svijeta, a novo istraživanje je pokazalo da unos 10 ili više porcija rajčice tjedno može značajno smanjiti rizik razvoja ove zloćudne bolesti.

Budući da se češće javlja kod muškaraca u razvijenim zemljama, znanstvenici pretpostavljaju kako su zapadnjačka prehrana i stil života povezani s pojavom karcinoma prostate. U istraživanju su stoga ispitane različite preporuke za koje se smatra da bi mogle pomoći u njegovoj prevenciji.

U analizi, procijenjene su prehrambene navike i životni stil 1 806 muškaraca dobi 50-69 godina kojima je bio dijagnosticiran karcinom prostate, te su uspoređene s podacima o prehrani i načinu života 12 005 zdravih muškaraca.

Rezultati su pokazali da su muškarci koji su konzumirali preko 10 porcija rajčice ili proizvoda od rajčice tjedno, imali 18 % manji rizik od razvoja bolesti. Primijećeno je i da je na smanjenje rizika utjecao i visok unos voća i povrća te prehrambenih vlakana, dok se neke druge preporuke za prevenciju karcinoma općenito, poput smanjenja tjelesne mase i povećanja tjelesne aktivnosti, nisu pokazale učinkovitima u održavanju zdravlja prostate.

Zapaženo je i da je unos kalcija veći od 1 500 mg dnevno povezan s većim rizikom od karcinoma prostate, no autori su naglasili kako je ipak bitno unositi dovoljnu količinu kalcija te smatraju da preporučeni unos od 1 000 mg dnevno neće pokazati štetan učinak.

Izvor: Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, muškarci,

Komentari