Datum objave: 12. 06. 2007.

Stotinjak Britanaca je pristalo na redovito ispijanje aromatičnog voćnog soka koji im se servirao u tamnim čašama.

Sok je bio od naranče, grejpa i ananasa i dovoljno jakog okusa da maskira dodani ekstrakt rajčice. Cilj istraživanje je bio otkriti da li ekstrakt dobiven iz nekoliko rajčica utječe na procese zgrušavanja krvi.

Pokazalo se da tvari ekstrakta rajčice inhibiraju nepoželjno sljepljivanje trombocita, ali ne kod svih ispitanika.

Kod onih čiji trombociti jesu reagirali na ekstrakt rajčice, efekt je bio jači što je upotrijebljena veće količina ekstrakta. Kod ispitanika čiji sok nije sadržavao maskirani sastojak, koagulometrija koja između ostalog uključuje mjerenje vremena grušanja krvi nije pokazala bitne promjene.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari