Maja Biličić

Datum objave: 13. 03. 2018.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu The FASEB Journal pokazalo je da biološki sat radnika u smjenama ne može precizno mjeriti vrijeme, zbog čega dolazi do negativnih posljedica masne prehrane na postojeći metabolički sindrom.

Biološki sat dio je svake stanice u tijelu i kontrolira cirkadijalni ritam koji regulira pospanost, glad i druge fiziološke procese poput upala i metabolizma. Ako dođe do poremećaja biološkog sata, dolazi i do remećenja upalne funkcije imunoloških stanica. Upravo do toga dolazi kod osoba koje svoj rad obavljaju u smjenama.

Znanstvenici su u svom istraživanju na životinjama simulirali rad u smjenama koje bi se obrnule svakih pet dana. Slično se događa radnicima koji vikendima ostaju duže budni, a u tjednu im se raspored mijenja.

Otkrili su da poremećaj biološkog sata može dovesti do pogoršanja protuupalnog odgovora imunološkog sustava, što može rezultirati razvojem metaboličkog sindroma te pretilosti i dijabetesa. Dodatno remećenje biološkog sata može izazvati i masna hrana koju osobe vrlo često jedu tijekom noći.

Znanstvenici se nadaju da će uz pomoć dobivenih rezultata moći pomoći osobama s rizikom od metaboličkog sindroma te da će uskoro pronaći odgovarajuće terapije za negativan učinak poremećenog biološkog sata

Izvor: The FASEB Journal

Pošalji prijatelju na email

Komentari