Maja Biličić

Datum objave: 15. 04. 2019.

Dodaci prehrani poput koenzima Q10 i L-karnitina mogu poboljšati kvalitetu spermija, utvrđeno je nedavno provedenim preglednim radom.

Znanstvenici su proučili podatke 61 istraživanja koje se bavilo testiranjem lijekova i dodataka prehrani u svrhu poboljšanja kvalitete sjemene tekućine i povećanjem broja živorođene djece. Usredotočili su se na količinu spermija u sjemenoj tekućini muškaraca, broj spermija idealne veličine i oblika te njihovu mogućnost da se kroz ženski reproduktivni trakt kreću prema jajašcu.

U tri od četiri istraživanja, koja su trajala 3 do 6 mjeseci, koenzim Q10 bio je povezan s brojem spermija, njihovom pokretljivosti i oblikom. Koenzim Q10 je, naime, važan za protok energije u mitohondriju, ključan za sazrijevanje spermija. Međutim, znanstvenici su kvalitetu dokaza istraživanja smatrali nedovoljno visokom.

Šest proučenih istraživanja bavilo se aminokiselinom L-karnitinom za koji se smatra kako povećava protok krvi te pomaže u oporavku nakon sportskih ozljeda. Znanstvenici su otkrili da L-karnitin u obliku dodatka prehrani povećava broj spermija i poboljšava njihovu pokretljivost. Veličina i oblik spermija ostala je nepromijenjena.

Preglednim je radom utvrđeno da antioksidansi poboljšavaju funkciju i integritet DNK spermija pa znanstvenici pretpostavljaju da bi smanjenje oksidativnog stresa putem antioksidansa kao dodataka prehrani moglo poboljšati parametre sjemene tekućine, a time i povećati stope trudnoće.

Mnoga su se istraživanja uglavnom bavila kvalitetom spermija, ali ne i time jesu li muškarci čija je kvaliteta spermija poboljšana bili plodni i oplodili jajne stanice svojih partnerica. Logično je zaključiti da bi kvaliteta spermija mogla češće rezultirati trudnoćom, no znanstvenici tvrde da je to samo pretpostavka te da su dokazi o broju živorođene djece oskudni.

Izvor: European Urology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koenzim Q10, L-karnitin, sperma,

Komentari