Datum objave: 16. 10. 2015.

Prema novoj američkoj analizi objavljenoj u časopisu PLOS Medicine, povećani unos voća i većine povrća povezan je sa smanjenjem tjelesne mase.

Navedeni zaključak rezultat je usporedbe podataka o promjenama u unosu voća i povrća i promjenama tjelesne mase tijekom 24 godine praćenja 133 468 ispitanika. Podaci su bili prikupljeni u trima prethodnim opsežnim istraživanjima, obuhvatili su i žene i muškarce, a tijekom obrade u obzir su uzete i razlike u tjelesnoj aktivnosti ispitanika.

Konkretno, analiza je pokazala da je tijekom perioda od četiri godine, svaka porcija voća bila povezana sa smanjenjem tjelesne mase od 0,24 kg, a svaka porcija povrća sa smanjenjem od 0,11 kg. Međutim, kao iznimka pokazalo se povrće bogato škrobom, poput krumpira, graška i kukuruza, koje je bilo povezano s povećanjem tjelesne mase.

Primijećeno je da su sadržaj prehrambenih vlakana i glikemijsko opterećenje povrća bitni pretkazatelji utjecaja na tjelesnu masu. Unos povrća s višim udjelom vlakana i manjim glikemijskim opterećenjem, poput kupusnjača i zelenog lisnatog povrća, bio je vrlo čvrsto povezan sa smanjenjem tjelesne mase.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari