Datum objave: 17. 09. 2010.

Studija znanstvenika s Harvarda ukazuje na kasniji rizik za povišenu koncentraciju kolesterola kod djece čije su majke pušile u trudnoći.

Istraživači dodaju kako su već ranija istraživanja povezala smanjenu porođajnu masu beba s većim rizikom za povišenu koncentraciju kolesterola u krvi u odrasloj dobi.

Novi su rezultati dobiveni usporedbom podataka o trudnoći i porođajnoj masi te koncentraciji kolesterola u krvi za 1370 osoba prosječne dobi 39 godina.

Nakon što su u obzir uzeli i ostale faktore rizika, znanstvenici su izračunali kako su ispitanici čije su majke pušile u trudnoći imali prosječno 1,7 do 2,5 puta veće izglede za previsoku koncentraciju kolesterola u krvi, ovisno o broju dnevno popušenih cigareta.

Istraživači napominju kako smanjena porođajna masa kod ispitanika čije majke nisu pušile u trudnoći sama po sebi nije povećavala rizik za povišeni kolesterol, piše časopis Epidemiology.

Također, povišena koncentracija kolesterola nije bila češća kod ispitanika čije su majke pušile u trudnoći, a oni su rođeni s normalnom masom.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari