Vitaminoteka

Datum objave: 23. 12. 2016.

Djeca koja piju punomasno mlijeko mršavija su i imaju višu razinu vitamina D od djece koja piju obrano mlijeko ili mlijeko sa smanjenim udjelom masti, tvrde znanstvenici iz Toronta.

Provedeno je istraživanje na 2745 djece dobi 2 do 5 godina u kojem su znanstvenici anketirali roditelje, a djeci izmjerili visinu i tjelesnu masu kako bi izračunali njihov indeks tjelesne mase. Uzeli su im i uzorke krvi za procjenjivanje razine vitamina D.

Rezultati su pokazali da 49% ispitane djece pije punomasno mlijeko, 35% pije mlijeko s 2% mliječne masti, 12% djece pije mlijeko s 1% mliječne masti, a 4% djece pije obrano mlijeko. Manje od 1% djece konzumira sve vrste mlijeka.

Otkriveno je da se djeca koja piju šalicu punomasnog mlijeka na dan dulje vrijeme osjećaju sitima, za razliku od djece koja piju jednaku količinu obranog mlijeka ili mlijeka sa smanjenim udjelom masti. Dokazano je i da djeca koja piju mlijeko sa smanjenim udjelom masti mogu konzumirati mnogo više kalorija.

Na temelju toga je ustanovljeno da djeca koja piju punomasno mlijeko (3,25% mliječne masti) imaju indeks tjelesne mase za 0,72 manji od djece koja piju mlijeko s 1% ili 2% mliječne masti.

U istraživanju je također uočeno da djeca koja piju šalicu punomasnog mlijeka na dan imaju i višu razinu vitamina D, što nije primijećeno kod djece koja dnevno piju čak tri šalice mlijeka s 1% mliječne masti. S obzirom na to da je vitamin D topljiv u mastima, mlijeko s više masti sadrži i više vitamina D. Međutim, u organizmu masti i vitamin D djeluju obrnuto, odnosno kod povećanja udjela tjelesne masti djeteta, smanjuju se rezerve vitamina D. Ipak, znanstvenici su zaključili da djeca koja piju mlijeko sa smanjenim udjelom masti nemaju manji postotak tjelesne masti, no nemaju ni višu razinu vitamina D.

Drugo je istraživanje pak pokazalo da dvije šalice mlijeka sa smanjenim udjelom masti dnevno mogu smanjiti rizik od pretilosti kod djece iznad dvije godine. S obzirom na to da se pretilost kod djece utrostručila u proteklih 30 godina, dok se istovremeno upola smanjila konzumacija punomasnog mlijeka, znanstvenici su uočili korelaciju između unosa punomasnog mlijeka i pretilosti. No ipak je potrebno detaljnije istraživanje utjecaja konzumacije mliječne masti na zdravlje.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko, Zdravlje djece,

Komentari