Ela Lučić

Datum objave: 11. 08. 2020.

Konzumacija pulpe avokada prije aerobne tjelovježbe može ubrzati oporavak kardiovaskularnog sustava nakon vježbanja, a krvni se pritisak i brzina otkucaja srca brže vraćaju na normalne razine, pokazali su rezultati nove brazilske studije.

Procjena oporavka kardiovaskularnog sustava i autonomnog živčanog sustava nakon vježbanja važna je mjera otkrivanja fizioloških poteškoća neposredno nakon napora, uključujući povećani rizik od kardiovaskularnih događaja i iznenadne smrti.

U randomiziranu unakrsnu dvostruko slijepu studiju kontroliranu placebom bilo je uključeno 16 zdravih žena, od čega ih je 12 završilo studiju. Ispitanicama je nasumično dodijeljeno uzimanje jedne kapsule koja je sadržavala 600 mg pulpe avokada ili placeba sat vremena prije jednosatnog trčanja na traci. Promatrane su još jedan dodatni sat u svrhu procjene njihovog oporavka, a nakon 2 do 3 dana skupine su zamijenjene i eksperiment je ponovljen.

U ovom ispitivanju znanstvenici nisu izolirali niti jedan sastojak pulpe avokada kako bi konzumacija bila slična onoj u stvarnom životu, s obzirom na to da opća populacija ima lakši pristup cijeloj pulpi avokada, a ne njegovim specifičnim komponentama. Iz tog razloga, nije moguće dati nikakav konačan zaključak o tome koja je točno bioaktivna komponenta pulpe avokada bila odgovorna za rezultate promatranja.

Rezultati su pokazali kako je konzumacija avokada ubrzala povratak sistoličkog krvnog tlaka na početnu vrijednost nakon umjerenog napora. Nadalje, zabilježen je brži povratak broja otkucaja srca nakon tjelovježbe na normalnu razinu kada su ispitanice konzumirale pulpu avokada te je ponovna aktivacija parasimpatičke regulacije bila brža.

Također, simpatička regulacija i oporavak kožne provodljivosti nakon umjerenog vježbanja poboljšani su kod ispitanica koje se konzumirale pulpu avokada. Dobiveni rezultati ukazuju na korisnost konzumacije pulpe avokada prije tjelovježbe, zaključili su autori studije.

Izvor: Scientific Report

Pošalji prijatelju na email

Komentari