Ptičja jaja i ljudsko zdravlje
Ptičja jaja su važan izvor hranjivih tvari, sadrže proteine, masti, vitamine, mineralne tvari i faktore raste potrebne embriju te brojne obrambene tvari čija uloga je zaštita od bakterijskih i virusnih infekcija..
Dodatno, u novije vrijeme je otkriveno da jaja sadrže tvari s biološkim djelovanjem i provode se brojna istraživanja s ciljem identifikacije i boljeg razumijevanja biološki aktivnih tvari iz jaja. Journal of Agricultural and Food Chemistry u novom broju sadrži pregledni rad o biološkoj aktivnosti proteina i peptida iz jaja.
Zasad se različitim tvarima podrijetlom iz jaja pripisuje nekoliko bioloških djelovanja: antimikrobno, antiadhezivno, imunomodulatorno, antikarcinogeno, antihipertenzivno, antioksidativno, te je poznat utjecaj komponenti jaja na iskoristivost nekih nutrijenata. Autori ovog rada ističu važnost jaja i tvari podrijetlom iz jaja za ljudsko zdravlje, posebno u prevenciji i liječenju bolesti.