Datum objave: 01. 01. 2005.

Recept tjedna: Pržolice od kruha i kozjeg sira sa salatom od lješnjaka..

6 tankih kriški francuza ili ciabattija

2 puta po 100 g kozjeg sira, svaki narezan na 3 dijela

60 g lisnate miješane salate
narančine korice, za ukrašavanje (po izboru)

Za umak

30 g lješnjaka, preprženih bez ulja dok ne posmeđe

4 žlice svježeg peršina

1 režanj češnjaka

naribana korica i sok 1 naranče

1 žlica mirisnog vinskog octa

1. Prvo napravite umak. U mikser ili usitnjivač hrane stavite lješnjake i ostale namirnice za salatu te ih usitnjavajte oko 15 minuta. Prebacite umak u malu tavu za pirjanje i pirjajte vrlo polagano.

2. U međuvremenu prepržite kriške kruha samo s jedne strane. Stavite komad kozjeg sira na nepoprženu stranu svake kriške. Tako posloženo stavite 1-2 minute na prethodno zagrijan roštilj, sve dok sir ne dobije zlatnu boji i ne postane mjehurast.

3. Podijelite listove salate na 6 tanjura, na njih stavite tost sa sirom i ukrasite, ukoliko to želite, naribanom narančinom koricom. Poslužite s toplim umakom koji možete preliti preko pržolica ili poslužiti odvojeno.

Zvijezda recepta

Kozje i kravlje mlijeko imaju sličan prehrambeni sastav, ali zbog toga što kozji sir sadrži više vode, ima manje masnoće od kravljeg sira, kakav je cheddar.

Svaka porcija sadrži:

  • Kalorije 150

  • Bjelančevine 7 g

  • Ugljikohidrati 14 g

  • Vlakna 1 g

  • Ukupne masnoće 8 g

  • Zasićene masti 3 g

  • Natrij 256 mg
  • Savjet za pripremanje

    Pripremite umak ranije i pohranite ga u hladnjaku dok ga ne zatrebate.
    Vrijeme pripremanja: 15 minuta
    Količina: 6 porcija
    Ostale izabrane recepte iz knjige Kuharica za dijabetičare možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharica" target=_self> kliknete ovdje [/url]
    Izdavač: [url="#"] [/url]

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari