Datum objave: 03. 02. 2016.

Krumpir, buća, rajčica i patlidžan karakteristično su povrće za španjolski tip mediteranske prehrane, a u novom istraživanju stručnjaci su odlučili ispitati kako ekstra djevičansko maslinovo ulje utječe na prehrambenu vrijednost ovog povrća prilikom termičke obrade.

S ovim ciljem, španjolski istraživači su 120 g krumpira, buće, rajčica i patlidžana očišćenih od kore i sjemenki obradili na tri različita načina te im usporedili sadržaj antioksidanasa. Tri načina termičke obrade uključivala su prženje u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, kuhanje u kipućoj vodi i pirjanje uz dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja i vode.

Analiza je pokazala da je prženje i pirjanje znatno povećalo sadržaj antioksidanasa u povrću, dok kuhanje nije pokazalo ovakav učinak.

Zanimljivo, iako je prženje znatno obogatilo ispitivano povrće mastima, primijećeno je i da je hrana pripremljena na taj način pokazala najveće povećanje sadržaja antioksidanasa. Smatra se da je razlog ovome prelazak mnoštva ovih korisnih komponenti iz maslinovog ulja u povrće tijekom prženja, što sugerira da je ekstra djevičansko maslinovo ulje izvrstan izbor za termičku obradu hrane.

Izvor: Food Chemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari