Datum objave: 01. 02. 2012.

Iako je poznato kako maslinovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti te je sastavni dio mediteranske prehrane, znanstvenici su ispitali može li unos hrane pržene na maslinovom ulju povećati rizik od bolesti krvožilnog sustava.

U istraživanju koje je trajalo 11 godina, sudjelovalo je više od 40000 ispitanika koji su podijeljeni u 4 skupine ovisno o navikama konzumiranja pržene hrane.

Znanstvenici su ustanovili kako se pržena hrana u Španjolskoj konzumira u značajnim količinama, no s obzirom da se radi o mediteranskoj zemlji, za prženje se najčešće koristi maslinovo ili suncokretovo ulje.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu British Medical Journal, pokazuju kako ne postoji veza između unosa pržene hrane i bolesti srca i suprotstavljaju se dosadašnjem stajalištu da sva pržena hrana šteti srcu. No, to ne znači da je pretjerivanje u prženoj hrani dozvoljeno, nego ukazuje da je važno koje se ulje koristi i koliko se puta hrana priprema u istom ulju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari