Maja Biličić

Datum objave: 27. 02. 2019.

Učestala prehrana koja uključuje prženu hranu vezana je uz povećani rizik od smrti zbog srčane bolesti, ali i bilo kojeg drugog uzroka, otkriveno je u istraživanju objavljenom u časopisu The BMJ.

Znanstvenici su istraživali povezanost konzumiranja pržene hrane sa smrću, osobito zbog srčanih problema i karcinoma. U razdoblju od 1993. do 1998. godine upitnikom su procijenili prehrambene navike 106 966 žena dobi 59 do 79 godina koje su nastavili pratiti do veljače 2017. godine.

U tom je razdoblju nastupilo 31 588 smrti, od kojih 9320 smrti uslijed srčanih problema, 8358 zbog karcinoma i 13 880 iz drugih razloga.

Najveći fokus bio je na ukupnoj i specifičnoj konzumaciji različite pržene hrane poput pržene piletine, ribe, ribljih sendviča, prženih školjaka i račića te prženih krumpirića, tortilja čipsa i tacosa.

Uzimajući u obzir način života, sveukupnu kvalitetu prehrane, obrazovanje i prihode, znanstvenici su utvrdili vezu između učestale konzumacija pržene hrane i visokog rizika od smrti, osobito zbog srčanih problema.

Naime, osobe koje su konzumirale jednu ili više porcija pržene hrane dnevno imale su 8% veći rizik od osoba koje nisu konzumirale prženu hranu.

Jedna ili više porcija pržene piletine rizik od smrti povećavala je za 13% te zbog srčanih problema za 12%. U slučaju pržene ribe i plodova mora prvi se rizik povećao za 7%, a drugi za 13%.

Rezultati su također pokazali da su prženu hranu najčešće konzumirale mlađe osobe koje nisu bile bijele rase, s nižom razinom obrazovanja i niskim prihodima. One su istodobno vrlo često bile i pušači, nisu se bavile tjelesnim aktivnostima te su imale vrlo lošu kvalitetu prehrane.

Znanstvenici naglašavaju da je ovo istraživanje provedeno na ženama s područja SAD-a i da se zato ne mogu odnositi na žene cijelog svijeta. No svejedno upozoravaju da bi smanjenje konzumacije pržene hrane moglo uvelike poboljšati zdravlje javnosti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari