Datum objave: 02. 03. 2016.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Neuroscience, znanstvenici su na miševima odlučili istražiti kakav utjecaj na mozak ima jednokratni, prvi neumjereni unos alkohola.

Veliki dio privlačnosti alkohola i drugih opijata leži u osjećaju euforije koji prati njihovu konzumaciju. Istraživači su ovaj doživljaj povezali s aktivacijom živčanih stanica u tzv. dopaminskim putevima u mozgu, koji su povezani s osjećajem nagrade i zadovoljstva. Tako je poznato da živčane stanice koje imaju receptore za dopamin, igraju ključnu ulogu u poticanju unosa alkohola.

Miševima je tijekom 24 sata dan pristup dvjema pojilicama – jedna skupina je pila običnu vodu, a druga 20 %-tnu vodenu otopinu alkohola, odnosno etanola.

Proučavane su živčane stanice s D1 i D2 dopaminskim receptorima, a primijećeno je da je izloženost alkoholu uzrokovala promjene u stanicama s D1 receptorima. Rezultati su pokazali da mozak registrira i pamti utjecaj alkohola već pri prvom unosu, a primijećene neurološke promjene pokazale su se nepovratnima.

U istraživanju je tako objašnjen molekularni proces koji prati prvi unos alkohola te koji je temelj prvog „učenja“ mozga o njegovim nagrađujućim učincima. Smatra se da već prvi unos alkohola potiče njegovo daljnje konzumiranje, pa tako ovo istraživanje ukazuje na opasnost preranog prvog iskustva s neumjerenim konzumacijom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol,

Komentari