Maja Biličić

Datum objave: 17. 04. 2019.

Potrebna je prava doza magnezija kako bi se razine vitamina D u krvi dovele u najpovoljnije stanje, zaključili su znanstvenici.

Dvostruko slijepo randomizirano i kontrolirano istraživanje bavilo se utvrđivanjem uloge magnezija u liječenju karcinoma. Ispitanici dobi 40 do 85 godina nasumično su raspoređeni u skupine koje su dobivale placebo ili magnezij u obliku dodatka prehrani. Doze su bile personalizirane prema njihovom dotadašnjem unosu kalcija i magnezija te prema omjeru unosa kalcija i magnezija. Doze su osmišljene tako da smanjuju omjer unosa kalcija i magnezija na 2,3.

Rezultati su pokazali da učinak magnezija ovisi o početnim razinama vitamina D. Točnije, ako su razine vitamina D u krvi nedovoljne ili niske (ispod 30 ng/mL), tada ih magnezij u obliku dodatka prehrani povećava. Međutim, što su razine vitamina D bliže 50 ng/mL, to ih magnezij više smanjuje.

Podaci dobiveni ovim istraživanjem daju prve dokaze o ulozi magnezija kao dodatka prehrani u smanjenju razina vitamina D kada su njegove razine u krvi već visoke, odnosno o njegovom povećanju kada su mu razine u krvi niske. Točan mehanizam djelovanja na molekulskoj razini još nije poznat, no znanstvenici pretpostavljaju da magnezij upravlja enzimima za aktivaciju i deaktivaciju vitamina D (CYP27B1 i CYP2R1).

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari