Josip Rešetar

Datum objave: 06. 02. 2018.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazano je da sintetski oblik ekstrakta vanilije, vanilin, može značajno smanjiti upalna stanja kože izazvana psorijazom.

Psorijaza je kronična bolest karakterizirana nekontroliranim reakcijama imunosnog sustava koji ubrzavajući sintezu novih stanica kože uzrokuje pojavu upale. Simptomi su crvena i oljuštena koža popraćena svrbežom osobito na području lakta, koljena, tjemena, dlana i pete. Gledano iz perspektive imunologije, psorijazu karakterizira specifičan porast koncentracija dvaju citokina, interleukina-17 (IL-17) i interleukina-23 (IL-23).

Neka od prijašnjih istraživanja pokazala su da vanilin posjeduje sposobnost smanjenja ekspresije citokina, međutim nije bilo specificirano o kojim interleukinima se radi. Upravo to je bio motiv aktualnog istraživanja koje je pokušalo odgovoriti na hipotezu da vanilin potencijalno smanjuje koncentraciju interleukina-17 i interleukina-23, okidača psorijaze.

U istraživanju su korišteni miševi kojima je inducirana psorijaza. Potom je na psorijatično područje leđa tijekom sedam dana apliciran vanilin u dozama od 1,5,10,50 ili 100 mg/kg tjelesne mase glodavca.

Rezultati su pokazali da je kod miševa tretiranih koncentracijama vanilina od 50 i 100 mg/kg tjelesne mase došlo do smanjenja kožne upale u odnosu na miševe koji su tretirani nižim koncentracijama vanilina ili uopće nisu tretirani vanilinom.

Znanstvenici su zaključili da se vanilin pokazao kao učinkovita bioaktivna komponenta u tretmanu upala uzrokovanih psorijazom te su pozvali na nove kliničke studije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koža, Psorijaza, vanilija,

Komentari