Lora Štrbac

Datum objave: 29. 05. 2023.

S obzirom na starenje stanovništva i sve veće vrijeme koje provodimo pred ekranima, održavanje zdravlja vida postaje ključna briga diljem svijeta.

Epitel rožnice, važan sloj unutar oka, pruža zaštitu od vanjskih utjecaja. Kada je oštećen, može potaknuti upalne procese, što rezultira mogućim ožiljcima, zamagljenjem rožnice i smanjenjem vidne oštrine. Također, epitel je uključen u imunološki odgovor oka koji može dovesti do proizvodnje upalnih citokina, poput IL-1B, štoopet može dovesti do pojave čireva na rožnici. Stoga se pretpostavlja da ciljano poticanje ovog puta pomoću prirodnih protuupalnih sastojaka može biti učinkovito za prevenciju takvih stanja.

Određeno voće, poput nara, ima snažne antioksidativne i protuupalne učinke zahvaljujući visokim koncentracijama aktivnih fitokemikalija. Brojna istraživanja su potvrdila sposobnost nara u smanjenju rizika od upalnih bolesti, kardiovaskularnih problema i dijabetesa.

Istraživači su proveli in vitro studiju koja je testirala vitalnost stanica i inhibiciju interleukina-8 (IL-8) koji je povezan s upalnim procesima, u četiri različita uvjeta: negativna kontrola, pozitivna kontrola upale s lipopolisaharidom iz bakterije Escherichiae coli, pozitivna protuupalna kontrola (lipopolisaharid s deksametazonom) i lipopolisaharid s ekstraktom nara nakon 24 sata uzgoja.

Rezultati su pokazali da je test s ekstraktom nara pokazao značajno niže razine IL-8 u usporedbi sa stanjem upale izazvanom lipopolisaharidom iz Escherichiae coli. Također je utvrđeno da je postotak inhibicije otpuštanja IL-8 bio veći u testu s ekstraktom nara u usporedbi s pozitivnom protuupalnom kontrolom (lipopolisaharid s deksametazonom).

Nalazi ove nove studije sugeriraju da ekstrakt nara može imati snažan protuupalni potencijal inhibirajući otpuštanje IL-8 nakon upale izazvane lipopolisaharidom. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ovi nalazi dodatno potvrdili i istražio potencijalni utjecaj na zdravlje očiju.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: nar, oko,

Komentari