Josip Rešetar

Datum objave: 24. 08. 2017.

Novije istraživanje je pokazalo da karotenoidni pigment lutein smanjuje dugoročna upalna stanja kod osoba oboljelih od bolesti koronarnih arterija (CAD).

Karotenoidi su bioaktivne komponente topljive u mastima i prisutne u raznim vrstama voća, povrća i drugih biljaka. Odlikuju se raznim svojstvima koja povoljno djeluju na metaboličke procese u tijelu. Unutar aktualnog istraživanja znanstvenici su odlučili pratiti protuupalni učinak karotenoida luteina kod osoba oboljelih od CAD-a budući da lutein posjeduje najveći protuupalni kapacitet u odnosu na ostale karotenoide.

Istraživanje je provedeno na način da je koloidna otopina luteina koncentracije 25 µmol/L ubrizgana u krvotok gdje je došlo do interakcije između luteina i mononuklearnih perifernih krvnih stanica (PBMCs). Takve stanice izlučuju različite upalne molekule, uključujući i interleukin 6 (IL-6).

Rezultati su pokazali da PBMCs apsorbiraju i skladište dostupni lutein zbog čega se značajno smanjuje stvaranje interleukina i ostalih molekula koje ukazuju na upalna stanja. Protuupalni učinak luteina je zabilježen kod ispitanika oboljelih od angine pektoris, dok je isti izostao kod ispitanika oboljelih od akutnog koronarnog sindroma.

Buduća istraživanja bavit će se ispitivanjem utjecaja prehrane bogate luteinom na imunosni sustav osoba oboljelih od CAD-a.

Izvor: Atherosclerosis

Pošalji prijatelju na email

Komentari