Datum objave: 30. 04. 2010.

Pojava upale je uobičajeni način obrane organizma od infekcije ili ozljede, no njeno kronično odnosno učestalo ponavljanje povećava rizik od mnogih bolesti.

Nova studija na miševima pokazala je kako prehrana obogaćena višnjama u obliku praha, koji čini 1% ukupnog dnevnog unosa hrane, smanjuje čimbenike rizika za bolesti srca uključujući povišeni kolesterol, tjelesnu masu, masno tkivo i markere kojima se procjenjuje stupanj upale u organizmu. Tijekom 90 dana miševi su hranjeni tzv. zapadnjačkom dijetom odnosno prehranom tipičnom za američku populaciju, a koju karakterizira visok unos masti i umjeren unos ugljikohidrata.

Višnje su dostupne cijele godine u smrznutom te sušenom obliku i kao sok. Jednostavnim obogaćivanjem naše prehrane višnjama činimo uslugu svome zdravlju, tvrde autori. Znanstvenici su nadodali kako su rezultati ove studije ohrabrujući i kako će sigurno potaknuti dodatna klinička istraživanja.

Izvor: FASEB Journal

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: višnja,

Komentari