Novo nizozemsko istraživanje provedeno na više od 111 000 ispitanika, započeto na Wageningen Sveučilištu, donosi nam obećavajuća saznanja: hrana bogata flavonolima može značajno smanjiti rizik od moždanog udara.
Flavonoli, podgrupa dobro poznatih flavonoida, imaju izuzetno jaka antioksidativna svojstva čime uvelike doprinose optimalnom funkcioniranju kardiovaskularnog sustava, a to pak čini osnovicu za prevenciju moždanog udara i ostalih cerebrovaskularnih zbivanja.
Namirnice izuzetno bogate tim bioaktivnim komponentama jesu crveni luk, jabuke, brokula i čajevi – posebice zeleni čaj, s time da najveću bioraspoloživost imaju flavonoli iz luka, postižući najveće tkivne koncentracije i najintenzivnijij učinak. Svakodnevnom konzumacijom tih namirnica rizik od moždanog udara (3. uzroka smtrnosti u razvijenim zemljama) može se smanjiti za čak 20% .
Izvor: Journal of Nutrition, February 2010