Datum objave: 23. 09. 2009.

„Interleukin 33 je kriv za težinu alergijskih reakcija na hranu“, tvrdi skupina škotskih znanstvenika. Istraživači tim sa Sveučilišta u Glasgowu najavila je razvoj biološke terapije koja će ublažavati simptome alergije, a temeljit će se na blokiranju (pretjerane) proizvodnje interleukina 33.

Alergija na hranu sve je češća pojava diljem svijeta, a uobičajeni „krivci“ su namirnice s glutenom, kikiriki, riba i morski plodovi, jaja, soja, celer, sezam, gorušica, orašasti plodovi i mliječni proizvodi. U podlozi alergijskih reakcija leži imunološka reakcija posredovana upalnim faktorima, pri čemu je interleukin 33 jedan od istaknutijih. Stoga bi se prevenciji i terapiji alergije na hranu – osim izbjegavanja rizičnih namirnica – mogli pridodati i interleukinski blokatori.

Izvor: Proceedings of the National Association of Science, Volume 106, Nr 24

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija,

Komentari