Maja Biličić

Datum objave: 18. 01. 2018.

Novo istraživanje pokazalo je da osobe koje konzumiraju laneno ulje obogaćeno digliceridima imaju bolju oksidaciju masti, što upućuje da bi ovo ulje moglo pomoći u borbi protiv pretilosti.

Provedeno je randomizirano, dvostruko slijepo presječno istraživanje u kojem su ispitanici 8 tjedana konzumirali laneno ulje bogato alfa-linolenskom kiselinom (ALA) u kombinaciji s digliceridima ili laneno ulje u kombinaciji s trigliceridima. Kako bi izmjerili oksidaciju masti, znanstvenici su analizirali količinu CO2 u dahu ispitanika.

U istraživanju je sudjelovalo 17 ispitanika dobi 35 do 57 godina, normalne do prekomjerne tjelesne mase. Jedna je grupa ispitanika prva četiri tjedna konzumirala laneno ulje s digliceridima, dok je druga konzumirala laneno ulje s trigliceridima. Dnevno su uzimali 2,5 grama ulja kombinirajući ga sa svom hranom. Nakon toga je slijedio period od četiri tjedna bez konzumacije ulja.

Rezultati su pokazali da se tjelesna masa, masa masnog i mišićnog tkiva, indeks tjelesne mase i tjelesne mjere nisu znatno razlikovali od mjerenja do mjerenja. Isti, neznatno promijenjeni rezultati dobiveni su i za razinu glukoze, inzulina i ketona.

Međutim, znanstvenici su otkrili da se višak masnog tkiva nakupljen na abdominalnom području znatno smanjio nakon četverotjednog konzumiranja lanenog ulja s digliceridima. Također, analiza količine CO2  koji su ispitanici izdisali, ukazala je na veću oksidaciju masti nakon konzumiranja ulja s digliceridima.

Znanstvenici pozivaju na  veća istraživanja koja bi uključivala osobe različitog porijekla i žene u postmenopauzi kako bi dobili detaljnije podatke te utvrdili točnost već dobivenih rezultata.

Izvor: Nutrition Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, lan, laneno ulje,

Komentari