Josip Rešetar

Datum objave: 04. 12. 2017.

Dodaci prehrani s vitaminom D mogli bi pružiti odgovarajuću razinu zaštite kod napadaja astme prouzrokovanih virusnim infekcijama gornjih dišnih puteva, zaključak je novijeg istraživanja objavljenog u časopisu The Lancet.

U aktualnoj meta-analizi znanstvenici su koristili brojne baze radova u kojima je dokumentirano korištenje dodataka prehrani s vitaminom D i incidencija napadaja astme. U istraživanjima su korištene analitičke metode koje su bilježile rizik od napadaja astme ovisno o: koncentraciji metabolita vitamina D, doziranju dodatka prehrani s vitaminom D i upotrebi kortikosteroida putem inhalacije.

Rezultati su pokazali da je korištenje dodatka prehrani s vitaminom D bilo povezano s 30 %-tnim smanjenjem napadaja astme koja je zahtijevala medicinsku intervenciju.

Dodatno, doza dodatka prehrani s vitaminom D koja je korištena u istraživanjima smatra se sigurnom, budući da nisu zabilježene negativne posljedice poput visoke razine kalcija i bubrežnih kamenaca.

Zaključno, znanstvenici pozivaju na nova istraživanja koja će uključiti širi raspon ispitanika, kako po pitanju dobi tako i po pitanju ozbiljnosti bolesti, budući da su u aktualnoj meta-analizi uglavnom sudjelovale odrasle osobe s blagom do umjerenom astmom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astma, dodaci prehrani, vitamin D,

Komentari