Josip Rešetar

Datum objave: 12. 02. 2018.

Bakterije mliječne kiseline, koje se često koriste kao probiotici, mogu ponuditi adekvatnu zaštitu od različitih podtipova gripe tipa A, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Scientific Reports.

Trenutno, primarni cilj na koji su usredotočeni infektolozi i imunolozi diljem svijeta krije se u pronalasku načina koji će osigurati zaštitu od više sojeva istog tipa gripe. Budući da su neki od prethodnih radova pokazali da određeni sojevi bakterija mliječne kiseline mogu osigurati djelomičnu zaštitu od bakterijskih i virusnih infekcija, aktualno istraživanje bavilo se ispitivanjem zaštitnog učinka bakterijske mliječno-kiselinske vrste Lactobacillus casei (DK128) na virus gripe tipa A.

U aktualnom istraživanju miševi su zaraženi gripom tipa A te su razvrstani u dvije skupine ovisno u koncentraciji soja L. casei koji su dobili prije virusne infekcije.

Rezultati su pokazali na potpuno očuvanje tjelesne mase nakon infekcije kod miševa tretiranih višom koncentracijom korisne bakterije, dok je kod miševa tretiranih  nižom koncentracijom došlo do gubitka 10-12% tjelesne mase.

Dodatno, miševi tretirani  bakterijom L. casei prije infekcije, neovisno o koncentraciji, imali su 18 puta manju koncentraciju virusa gripe tipa A u plućima te su razvili otpornost na sekundarne infekcije.

Zaključno, znanstvenici vjeruju da bi soj L. casei mogao poslužiti kao potentno sredstvo za prevenciju nespecifičnih virusnih infekcija gripe.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gripa, gripa i prehlada, probiotici,

Komentari