Datum objave: 22. 02. 2012.

Taurin pomaže u smanjenju rizika od koronarne bolesti srca kod žena s visokim vrijednostima kolesterola u krvi, objavljeno je u časopisu European Journal of Nutrition.

Taurin je organska kiselina koju unosimo hranom u organizam, ali se može sintetizirati i u tijelu, što znači da nije esencijalna aminokiselina. Već je ranije poznata uloga taurina u metabolizmu žuči, regulaciji krvnog tlaka, kao i njegova antioksidacijska i protuupalna svojstva.

Istraživanje provedeno na ženama dokazalo je povezanost razina taurina u serumu i rizika od koronarne bolesti srca. Žene koje su konzumirale puno mesa peradi, vlakana te niacina, vitamina B1 i željeza, imale su i veće srednje vrijednosti taurina, od žena čija se prehrana temelji na zasićenim mastima.

Kod žena koje su imale najviše vrijednosti taurina, rizik za razvoj koronarne bolesti bio im je smanjen za 34%, u odnosu na žene s najnižim vrijednostima taurina. Protektivni učinak taurina osobito je bio naglašen kod žena koje su imale i povišene vrijednosti kolesterola u krvi.

Bogati izvori taurina su crveno meso, riba i perad, ali i mliječni proizvodi, jaja i mlijeko. Taurin se može i kemijski sintetitirati, a u prirodnom obliku dolazi kao L-taurin.

Općenito se ova aminokiselina smatra sigurnom za primjenu, i do dnevnog unosa od 2 000 mg/kg tjelesne mase.

Pošalji prijatelju na email

Komentari