Maja Biličić

Datum objave: 07. 06. 2018.

Novim je istraživanjem otkriveno da određeni protein prisutan u ribama poput bakalara, šarana, crvene ribe i haringe može pomoći u smanjenju rizika od Parkinsonove bolesti.

Naime, znanstvenici su istraživali vezu između konzumacije ribe i dugotrajnog zdravlja mozga. Pronašli su da protein poznat kao parvalbumin može spriječiti stvaranje strukture proteina koja je ranije povezana s nastankom Parkinsonove bolesti.

Omega 3 i omega 6 masne kiseline do sad su se smatrale zaslužnima za nisku stopu Parkinsonove bolesti na području Mediterana i Japana gdje se morska hrana konzumira u većim količinama, no nova su istraživanja pokazala drugačije rezultate.

Novi podaci dobiveni in vitro metodom pokazali su da parvalbumin sprječava stvaranje proteinskog plaka karakterističnog za Parkinsonovu bolesti.

Znanstvenici se nadaju da će budućim istraživanjima ovog područja otkriti može li spomenuti protein spriječiti i razvoj drugih neurodegenerativnih bolesti osim Parkinsonove. Sljedeća istraživanja provodit će na parvalbuminu iz haringe te će detaljnije proučiti transport ovog proteina u ljudskim tkivima.

Izvor: Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email

Komentari