Datum objave: 31. 03. 2014.

Veliki broj stručnjaka ispitivao je utjecaj povećanih unosa proteina na zdravlje. Neke studije tvrde kako je unos proteina koji premašuje dnevne potrebe štetan kao pušenje te ga povezuju i s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti. Međutim, japanska studija koja je ispitivala kako povećani unos proteina djeluje na funkcioniranje starijih osoba došla je do drugačijih saznanja.

Istraživanje je rađeno na 1077 muškaraca i žena, prosječne dobi 67 godina, koji su ispunili ankete o unosu hrane na početku studije te nakon 7 godina. Ujedno su rađeni testovi koji su mjerili funkcionalnu sposobnost ispitanika.

Rezultati su pokazali kako je u muškaraca koji su unosili povećane količine proteina životinjskog porijekla smanjeni rizik od funkcionalne nesposobnosti za 39 % u odnosu na one koji su unosili najmanje proteina tog porijekla. Autori studije nisu uočili istu povezanost u žena niti povezanost funkcionalne sposobnosti s povećanim unosom proteina biljnog porijekla. Iako neka istraživanja potvrđuju negativne učinke prekomjernog unosa proteina, autori ističu kako je ključno uzeti u obzir o kojoj je populaciji zapravo riječ. U prilog tome govore rezultati ove japanske studije koji su potvrdili kako se starenjem povećavaju potrebe za ovim nutrijentima te zahvaljujući njima održava normalna funkcija tijela.

Izvor: The Journal of the American Geriatrics Society

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini,

Komentari