Vitaminoteka

Datum objave: 22. 11. 2016.

U časopisu The FASEB Journal objavljeno je istraživanje koje ističe kako prehrana bogata izolatom proteina soje u najranijoj životnoj dobi ima zaštitni učinak na gubitak koštane mase u odrasloj životnoj dobi.

Istraživanje je provedeno na životinjskom modelu, točnije, na vrlo mladim ženkama štakora. Jedna je skupina štakora hranjena izolatom proteina soje tijekom 30 dana (24 do 55 dana nakon poroda), nakon čega je podvrgnuta standardnoj prehrani glodavaca do dobi 6 mjeseci. Druga je skupina štakora cijeloga života bila na standardnoj prehrani glodavaca.

Da bi se mogao odrediti gubitak koštane mase, u organizmu štakora obje skupine namjerno su izazvane određene promjene kako bi se postiglo što vjernije oponašanje tog gubitka u žena u postmenopauzi. Ovo istraživanje donosi dokaze o učincima proteinskih komponenti sojinog mlijeka na kosti.

Međutim, spomenuti dokazi dobiveni su na životinjskim modelima te je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se donio zaključak o posljedicama primjene kod ljudi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, soja,

Komentari