Datum objave: 03. 08. 2011.

Sojin protein, osim što pomaže pri mršavljenju, može i smanjiti povišeni krvni tlak, ističu autori studije objavljene u časopisu Circulation.

U istraživanju su praćeni učinci proteina mlijeka, sojinih proteina i rafiniranih ugljhikohidrata na sistolički tlak kod 325 odraslih ispitanika s pre-hipertenzivnim stanjem i hipertenzijom 1. stupnja.

Ispitanici sistoličkog tlaka između 120 do 159 mmHg i dijastoličkog tlaka od 80 do 95 mmHg su uzimali 40 g proteina mlijeka ili soje ili rafinirane ugljikohidrate svaki dan tijekom 8 tjedana, a studija je pokazala da je sojin protein smanjio sistolički krvni tlak za 2 mmHg, a proteini mlijeka za 2.3 mmHg u odnosu na rafinirane ugljikohidrate

Preporuča se zamjena rafiniranih ugljikohidrata s namirnicama bogatim mliječnim ili sojinim proteinima za liječenje povišenog krvnog tlaka, a istraživači smatraju da se time umanjuje vjerojatnost srčanog udara za 6%.

Pošalji prijatelju na email

Komentari