Proteini soje mogu sniziti kolesterol
Prema izvješću Reutersa, konzumacija dva serviranja soje dnevno može smanjiti razinu kolesterola za 9 %..
Međutim, kako bi se sačuvalo ovakvo blagotvorno djelovanje soje, odnosno aktivnost njenih proteina, soja treba biti svježa, odnosno ne bi smjela biti trermički obrađena. Proizvodi koji polučuju blagotvorno djelovanje uključuju sojine orahe, prah soje koji se posipa po gotovoj hrani ili svježe i jestive dijelove sojinog graha.
Za optimalno djelovanja dnevno treba konzumirati dva serviranja sojinih proteina, pri tome bi bilo bolje dva puta dnevno konzumirati po jedno serviranje soje nego jednom dnevno dva serviranja.
Blagotvorno djelovanje sojinih proteina na razinu kolesterola u krvi manifestira se već mjesec dana nakon konzumacije soje.
Do navedenih spoznaja došao je Dr. James Anderson, nakon analize 57 studija koje su istraživale utjecaj sojinih proteina na razinu kolesterola. Svoje otkrića przentirao je na znanstvenom skupi u Chicagu.