Datum objave: 30. 07. 2014.

Istraživanje na oboljelima od dijabetesa pokazalo je da unos proteina sirutke prije doručka smanjuje nagli porast šećera u krvi i poboljšava inzulinski odgovor organizma, te je tako otvorilo mogućnost korištenja proteina sirutke kao pomoćnog alata kod regulacije razine glukoze u krvi.

Poznato je da unos proteina potiče proizvodnju hormona probavnog sustava GLP-1 koji dalje stimulira proizvodnju inzulina, stoga su istraživači pretpostavili da bi konzumacija proteina sirutke prije obroka, zbog porasta razine hormona GLP-1, mogla poboljšati mehanizam kontrole glukoze u krvi nakon jela.

Ispitanici istraživanja bili su pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 2 koji su svoju bolest dobro držali pod kontrolom i osim metformina i derivata sulfonilureje (oralni antidijabetici) nisu uzimali nikakve druge lijekove. Tijekom dva dana istraživanja, u bolničkim uvjetima, prije nego su pojeli standardiziran doručak visokog glikemijskog indeksa, trebali su uzeti ili 50 g proteina sirutke pomiješanih u 250 mL vode ili samo 250 mL vode (placebo). Istraživanje je bilo tako osmišljeno da ispitanici nisu znali uzimaju li proteine sirutke ili placebo, ali svaki ispitanik je unutar dva dana ispitivanja dobio i jedno i drugo, a navedene dane dijelila je stanka od dva tjedna.

Uzorci krvi za analizu razine glukoze uzeti su im u devet navrata – u trenutku kada su im 30 minuta prije doručka ponuđeni proteine sirutke ili placebo, zatim u trenutku kada im je serviran visoko glikemijski zajutrak te 15, 30, 60, 90, 120, 150 i 180 minuta nakon toga.

Rezultati su pokazali da je, tijekom čitavih 180 minuta nakon jela, razina glukoze poslije konzumacije proteina sirutke bila smanjena za 28 % u usporedbi s razinom glukoze nakon placeba. Razina hormona GLP-1 bila je značajno veća, kao i inzulinski odgovor koji je nakon unosa proteina sirutke bio 105 % veći. Još bitnije, inzulinski odgovor u prvih 30 minuta nakon doručka je bio 96 % veći, što je odličan rezultat budući da je brzi inzulinski odgovor često poremećen kod oboljelih od dijabetesa te njegov nedostatak najviše doprinosi povećanju razine glukoze nakon obroka.

Izvor: Diabetologia

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, dodaci prehrani,

Komentari