Maja Biličić

Datum objave: 03. 07. 2018.

Proteini sirutke kao dodaci prehrani u kombinaciji s tjelovježbom pozitivno djeluju na izgradnju mišićne mase u žena jednako kao i kod muškaraca, pokazala su nova istraživanja.

Naime, donedavno se pretpostavljalo da proteini sirutke mogu dovesti do nepoželjnog povećanja tjelesne mase u žena, ali znanstvenici su nedavnim istraživanjem uspjeli dokazati da ovaj dodatak prehrani ipak može pomoći i u njihovoj definiciji mišićne mase.

Znanstvenici su pregledali 1800 radova te pronašli 13 relevantnih istraživanja na ovu temu s 28 kontrolnih grupa. U istraživanjima koja su trajala najmanje 6 tjedana sudjelovale su zdrave žene, a znanstvenici su proučili podatke o njihovoj konzumaciji proteina sirutke, tjelovježbi te promjenama u tjelesnoj masi.

Utvrđeno je da proteini sirutke u obliku dodatka prehrani ipak mogu pomoći i ženama u poboljšanju sastava tijela, iako skromno, osobito ako smanje unos energije kako bi izgubile na tjelesnoj masi.

Međutim, potrebna su dodatna istraživanja u koja će se uključiti unos različite količine energije te različiti oblici tjelovježbi.

Izvor: Nutrition Reviews

Pošalji prijatelju na email

Komentari