Datum objave: 14. 05. 2014.

Povod studiji provedenoj na zdravim ženama u dobi od 18 do 55 godina bio je ispitati utjecaj proteina na razine glukoze u krvi prije i nakon obroka. Znanstvenici objašnjavaju kako je važno spriječiti oscilacije razine glukoze u krvi jer su oni razlog zašto osjećamo gubitak koncentracije ili slabost.

U ispitivanju su sudjelovale 34 ispitanice koje su podijeljene u 4 grupe pri čemu su dobivale doručak do 300 kalorija tijekom 4 uzastopna dana. Obroci su sadržavali približno jednaki sadržaj masnoća i vlakana, no razlikovali su se po udjelu proteina. Pomoću uzoraka krvi praćene su razine glukoze u krvi do 4 sata nakon obroka .

Ispitanice su konzumirale:
• Palačinke (3 grama proteina)
• Jaje s kobasicom (30 grama proteina)
• Jaja s kobasicom (39 grama proteina)
• Vodu

Rezultati su pokazali kako obroci bogati proteinima pridonose boljoj regulaciji glukoze u krvi u odnosu na obroke bogate ugljikohidratima. Najmanja promjena u razini glukoze u krvi uočena je nakon konzumiranja obroka s najvećim udjelom proteina. Uključivanjem ¾ šalice grčkog jogurta koji sadrži 11 g proteina ili ½ šalice kravljeg sira koji sadrži 13,5 g proteina možete na jednostavan način povećati udjel tog makronutrijenta u vašem doručku.

Izvor: University of Missouri-Columbia

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini,

Komentari