Datum objave: 11. 10. 2010.

Tekućinu izgubljenu napornim treningom uspješnije će nadoknaditi proteini mlijeka u usporedbi s ugljikohidratima iz standardnog sportskog napitka, izjavili su britanski znanstvenici.

Nakon tjelovježbe važno je unijeti količinu tekućine koja je veća od količine izgubljene putem znoja, no za dulje održavanje ravnoteže tekućine u organizmu važan je sastav tekućine kojom se nadoknađuje gubitak.

Rezultati nove studije su pokazali kako bi sportski napitci bili sportašima od veće koristi ako bi se 25 g ugljikohidrata, od ukupno 65 g ugljikohidrata po litri sportskog napitka, zamijenilo proteinima mlijeka.

Unosom kombinacije ugljikohidrata i proteina mlijeka postiže se bolje zadržavanje tekućine u tijelu u usporedbi sa sportskim napitcima koji najčešće sadrže ugljikohidrate u obliku maltodekstrina.

Moguć razlog rehidratacijskog djelovanja kombinacije ugljikohidrata i proteina mlijeka leži u činjenici da se takav napitak sporije otpušta iz želuca u crijevo što utječe na povećanje zadržavanja tekućine, dodali su autori studije.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari