Datum objave: 25. 06. 2015.

U novom istraživanju na miševima, korejski znanstvenici su pokazali da mliječni proizvodi osiguravaju tvari koje blagotvorno utječu na zdravlje, a nadilaze tradicionalno shvaćanje hranjivih sastojaka u mlijeku.

Ispitani su produkti Maillardovih reakcija koji nastaju prilikom termičke obrade reakcijom laktoze s određenim strukturama u proteinima mlijeka – kazeinu i proteinima sirutke. Inače, Maillardove reakcije predstavljaju niz tzv. reakcija posmeđivanja budući da su produkti koji nastaju zaslužni za smećkastu boju neke termički obrađene hrane.

U istraživanju je, zasebno, ispitan učinak Maillardovih produkata nastalih u reakciji s kazeinom i s proteinima sirutke, a utjecaj istih komponenti je ispitan i nakon fermentacije bakterijama mliječno-kiselog vrenja. Djelovanje navedenih tvari uspoređen je s djelovanjem aspirina, a proučavan je utjecaj na kardiovaskularni sustav miševa.

Povoljan učinak primijećen je za fermentirane i nefermentirane produkte nastale u reakciji laktoze s kazeinom. Miševi koji su dobivali ove tvari, pokazali su nižu razinu ukupnog i LDL-kolesterola te triglicerida, a modificirani kazein pokazao je i zaštitni učinak kod akutne plućne embolije – isto kao i aspirin, no bez popratnog neželjenog učinka krvarenja.

Autori su napomenuli kako je ovo prvo istraživanje koje je pokazalo zaštitni učinak produkata Maillardovih reakcija u mlijeku te da navedeni rezultati ukazuju na moguću primjenu u nekim novim, funkcionalnim mliječnim proizvodima.

Izvor: Journal of Dairy Science

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti,

Komentari