Ela Lučić

Datum objave: 29. 04. 2022.

Skupina stručnjaka iz Azije dovršila je 14 konsenzusnih izjava o zdravlju mišića kod zdravih starijih osoba i onih koji pate od sarkopenije, uključujući preporuke za uzimanje proteina, leucina i L-karnitina u obliku dodatka prehrani.

Osim toga, preporučuje se uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani za starije osobe s nedostatkom ovog vitamina. Posljednjih se godina više pažnje posvećuje zdravlju mišića i sarkopeniji, odnosno gubitku mišićne mase, među starijim osobama. Konsenzus ima za cilj pružiti praktičan okvir za unapređenje zdravlja mišićne mase u zajednici te pridonijeti globalnom pogledu na skrb osoba sa sarkopenijom.

Stručnjaci preporučuju dnevni unos proteina od najmanje 1 g/kg tjelesne mase za zdrave starije osobe i najmanje 1,2 g/kg tjelesne mase za one sa sarkopenijom ili slabošću mišića.

Iako je poželjan unos proteina prvenstveno putem hrane, također se preporučuje uzimanje proteina u obliku dodatka prehrani kada unos isključivo putem hrane nije moguć. U tom slučaju mogu se razmotriti aminokiseline kao što su leucin i L-karnitin ili dodatak prehrani koji sadrži beta-hidroksi-beta-metilbutirat.

S druge strane, također se preporučuje mjerenje koncentracije 25-hidroksi vitamina D u serumu kod onih koji su bili u opasnosti od pothranjenosti ili sarkopenije. U tom slučaju, uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani u dozi između 800 i 1000 I.J. dnevno može biti korisno za pojedince koji pate od nedostatka vitamina D. Stručnjaci su također naveli kako preporučuju usklađivanje uzimanja dodataka prehrani s režimom vježbanja kod sarkopenije i njene prevenciju.

Postoji sve veći broj dokaza kako stupanj uhranjenosti može biti promjenjivi čimbenik rizika za razvoj zdravstvenih problema s mišićima, uključujući sarkopeniju. Stoga je prepoznavanje osoba s rizikom od pothranjenosti, radi pružanja rane intervencije, važna javno zdravstvena strategija za sprječavanje razvoja sarkopenije i povezanih komplikacija, zaključuju stručnjaci.

Izvor: Journal of Cachexia, Sarcopenia, and Muscle

Pošalji prijatelju na email

Komentari