Josip Rešetar

Datum objave: 19. 10. 2017.

Proteini u obliku dodataka prehrani ne pospješuju održavanje tjelesne mase nakon gubitka tjelesne mase, međutim imaju blagotvoran učinak na osjet apetita i energetsku potrošnju, zaključak je novijeg znanstvenog istraživanja.

U randimizirano, kontrolirano, dvostruko-slijepo istraživanje bilo je uključeno 220 ispitanika dobi 18 do 60 godina s indeksom tjelesne mase 27,6 do 40,4 kg/m2. Ispitanici su prvih 8 tjedana kontrolirano gubili na tjelesnoj masi da bi potom iduća 24 tjedna postignutu tjelesnu masu nastojali održati.

Tijekom procesa održavanja tjelesne mase ispitanici su dobivali jedan od četiri kalorijski ekvivalentih dodataka prehrani: protein sirutke obogaćen kalcijem, protein sirutke, protein soje ili maltodekstrin (kontrolna skupina). Rezultati koji su uključivali tjelesni sastav, krvnu sliku i razinu krvnog tlaka prikupljani su na početku istraživanja te nakon osmog i trideset i drugog tjedna.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su dobivali proteine u odnosu na kontrolnu skupinu imali gotovo iste vrijednosti za ponovni porast tjelesne mase, kako mišićne mase tako i  masnog tkiva, nakon procesa održavanja tjelesne mase. Štoviše, slične vrijednosti zabilježene su i po pitanju krvnog tlaka i krvne slike.

Međutim, kod ispitanika koji su dobivali proteine  zabilježene su veće vrijednosti prehranom inducirane termogeneze (DIT-a), energetske potrošnje u mirovanju te anoreksigeničkog profila osjeta apetita.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mršavljenje, Proteini,

Komentari