Antonia Vlašić

Datum objave: 20. 01. 2022.

Biljna prehrana, koja se temelji na cjelovitim namirnicama i proteinima soje, jednako je učinkovita za jačanje mišićne mase i snage kao i prehrana svejeda koja uključuje proteine sirutke, pokazala je nova studija iz Brazila.

U novoj studiji sudjelovalo je 38 muškaraca prosječne životne dobi od 25 godina (19 svejeda i 19 vegana) koji su tijekom 3 mjeseca provodili su treninge snage dva puta tjedno. Svi ispitanici dnevno su unosili 1,6 g proteina/kg tjelesne mase, s tim da su vegani konzumirali proteine soje, a svejedi proteine sirutke.

Rezultati studije pokazali su jednak porast nemasne mišićne mase nogu, ukupnih mišića te presjeka mišićnih vlakana kod obje skupina, bez značajnih razlika.

Također, autori studije naglašavaju kako je veganima bila potrebna veća količina proteina soje u obliku dodataka prehrani (58 g/dan) nego što je svejedima bila potrebna količina proteina sirutke (41 g/dan) kako bi se zadovoljio dnevni unos proteina.

Do sada se smatralo kako su proteini sirutke najbolji izvor proteina, međutim, ova studija pokazala je kako proteini soje u kombinaciji s biljnom prehranom visoke kvalitete mogu jednako biti korisni za rast i jačanje mišića. Iako postoje razlike u bioraspoloživosti esencijalnih aminokiselina kod biljne hrane i hrane životinjskog podrijetla, moguće je izbjeći kombiniranjem cjelovitih namirnica, poput žitarica i mahunarki, kako bi se unijeli kompletni proteini.

Izvor: Sports Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari