Vitaminoteka

Datum objave: 18. 05. 2012.

Otkrivena je tvar s potencijalom liječenja karcinoma prostate. Radi se o CAPE (fenetil ester kafeične kiseline), sastojku izoliranom iz propolisa.

Propolis se stoljećima koristi kao prirodno sredstvo za liječenje brojnih poremećaja, od alergija do opekotina i karcinoma. No propolis nije zadobio povjerenje kliničke prakse zbog brojnih pitanja o njegovim učincima na stanice.

U radu objavljenom u časopisu Cancer Prevention Research znanstvenici su otkrili da je CAPE učinkovit u ranom stadiju karcinoma prostate – sprečava daljnji rast tumorskih stanica djelujući na njihov izvor prehrane. CAPE zapravo ne uništava karcinom već sprečava njegov rast.

Čak i u niskim koncentracijama, nakon primjene kroz usta, CAPE je učinkovito usporio proliferaciju stanica izoliranih iz ljudskih tumora prostate.

Primjenom tehnika proteomike, ispitivan je utjecaj CAPE na proteine koji sudjeluju u staničnim putevima uključenim u rast stanica. Pokazalo se da CAPE, primjenjen u koncentracijama koje suprimiraju rast tumorskih stanica, blokira aktivnost proteina u dva stanična puta, važna za osjetljivost tumorskih stanica na izvore prehrane koji im služe za rast.
Potrebna su daljnja klinička ispitivanja, ali otkriveni podaci su obećavajući.

Pošalji prijatelju na email

Komentari